Perex

Ako kontrolovať nastavenie mysle a zvyšovať svoju koncentráciu?

Na Slovensko prinášame revolučnú pomôcku – FocusBand

V dnešnej uponáhľanej dobe sa čoraz viac tlačí na výkon jednotlivca. Športovec je pod tlakom trénera, fanúšikov a sponzorov a v jeho hlave sa mu následne odohráva vlastný svet, plný myšlienok, nie vždy práve pozitívnych. Dobrou správou však je, že táto doba nám ponúka aj moderné technológie, ktoré nám pohodlným spôsobom ponúkajú praktické výstupy. Tie nám následne pomáhajú pochopiť, ako funguje náš mozog, čo sa v ňom počas výkony odohráva, ako vieme zlepšiť dýchanie pre ešte lepší výkon a väčšiu vnútornú pohodu. Takýmto moderným nástrojom je aj FocusBand, ktorý začali využívať v praxi klienti MOJKOUC, tak v športe, ako aj biznise.

Prinášame názory dvoch respondentov, ktorí boli medzi prvými. Mira Duchoňa, slovenského reprezentanta v lukostreľbe a Matúša Draganovského, ktorý je riaditeľom divízie vo vzdelávacej spoločnosti SUVko Coaching. Tí si vyskúšali prácu s FocusBandom, inovatívnym nástrojom, ktorý monitoruje stav mysle a v reálnom čase poskytuje spätnú väzbu – neurofeedback.

Zodpovedali prečo je FocusBand vhodná pomôcka nielen pre športovcov a riadiacich pracovníkov, ale kohokoľvek, kto chce do svojho mentálneho tréningu zakomponovať niečo hravé. Toho, koho cieľom je získať praktické výstupy, ako pracovať so svojou koncentráciou, rušivými prvkami navôkol a znížiť úzkosť a prílišné analyzovanie situácie počas výkonu.

Už ste sa s niečím podobným počas svojej kariéry stretli? M. Duchoň: FocusBand je pomôcka, po ktorej sme už dlhšie pátrali. Na internete je hneď niekoľko možností, ale sú buď veľmi drahé alebo ťažko dostupné. Mnoho z nich je veľmi nepraktických pre ich väčšie rozmery alebo spôsoby snímania, napríklad pomocou elektród. Na rozdiel od týchto prístrojov je FocusBand veľmi kompaktný, vďaka mobilnej aplikácii sa jednoducho používa a okamžite si môžete odsledovať mieru vašej koncentrácie. M. Draganovský: S pojmom neurofeedback som sa stretol už skôr, počas lektorovania kurzov a tréningov v oblasti ľudských zdrojov. Ako lektora ma to zaujalo, nakoľko to môže byť skvelý výstup nielen pre našich klientov, ale hlavne pre mňa. Chcel som poznať spätnú väzbu na to, kedy „som v zóne“ a ako v nej čo najdlhšie zotrvať. Hľadal som teda funkčné zariadenie, za ktorým by som nemusel dochádzať, ale mal ho kedykoľvek pri sebe, to FocusBand splnil.

Pri akých situáciách a tréningoch ste ho využívali? M. Duchoň: FocusBand bežne využívam vo svojom tréningovom procese. Lukostreľba je šport náročný na koncentráciu, takže ho využívam aj v riadom tréningu, kedy sledujem stav mojej koncentrácie počas jednotlivých výstrelov. Na záver mi aplikácia vytvorí krivku, ktorú si môžem porovnať s predchádzajúcimi výstrelmi a postupne dosiahnuť rovnaké nastavenie mysle a koncentráciu, ktorá je v tomto športe tak dôležitá.

Druhým spôsobom je sledovanie vplyvu úrovne mojej koncentrácie na presnosť výstrelu. V takomto prípade si urobím videozáznam z aplikácie a následne ho porovnám s mojimi zásahmi v terči. Bez problém si v dokážem v momente vyhodnotiť každý výstrel.

M. Draganovský: Osobne som FocusBand používal, ako mentálnu prípravu pred tým, keď som mal mať prezentáciu pred klientom, lektorovaním či pred odchodom na pracovné strnutie. Spojil som to s dýchacími cvičeniami a vizualizáciou, ktoré zvýšili moju koncentráciu a upokojili moje analytické myslenie. Sám som bol prekvapený, ako prirodzene som sa upokojil a držal svoju koncentráciu v želaných hodnotách (v mobilnej aplikácii sa to popisuje ako Mental Energy) a taktiež zvyšoval svoje začiatočné limity (Baseline).

Následne sme to zakomponovali, ako nástroj pri našich tréningoch z oblastí komunikácie a počas práce s lídrami a riadiacimi pracovníkmi. Skvele to zapadlo do nášho konceptu, nakoľko sa v tejto dobe čoraz častejšie objavuje pojem neurolíder, človek, ktorý systematicky pracuje so svojou mysľou, chce spoznať všetky svoje emócie vie aj popísať a priznať, je tvorivý. FocusBand sa ako moderná pomôcka skvele hodil do nášho systému firemného vzdelávania.

Ako ste sa pri tréningovom procese cítili, keď si ho mal na hlave? Obmedzovalo to vás/vašich klientov pri procese? M. Duchoň: Ako som už povedal na začiatku, FocusBand je veľmi kompaktný prístroj. Každému sa zmestí do vrecka a využíva mobilné aplikácie pre vyhodnocovanie výsledkov. Z tohto dôvodu je jeho použitie veľmi jednoduché a rýchle. Keďže je to čelenka, nijak ma pohybovo neobmedzuje a pokojne si ju môžete schovať aj pod čiapku. Keď ho máte na hlave po krátkom čase to prestanete vnímať a môžete sa plne venovať svojmu športu. M. Draganovský: Pri nosení zariadenia som sa cítil veľmi komfortne, nakoľko je z príjemného materiálu. Je výborné, že to môžem hneď v reálnom čase vidieť na displeji smartfónu.

Akú výhodu Ti to v tréningovom procese poskytlo? M. Duchoň: Najväčšou výhodou FocusBandu je to, že mi dáva aktuálne informácie o stave mojej koncentrácie, bez nejakého oneskorenia, bez potreby prehrávania dát na počítači a podobne. Vďaka tomu si dokážem rýchlo odkontrolovať svoju mentálnu pripravenosť. Veľkou výhodou je aj to, že aplikácia vydáva hlasový tón, ktorým si stav vašej koncentrácie dokážete odkontrolovať aj samy, v prípade ak pri sebe nemáte trénera alebo niekoho, kto by vám musel pomáhať.

Vďaka FocusBandu si viem odkontrolovať stav mojej koncentrácie pri každom výstrele a vďaka tomu moja presnosť a precíznosť napreduje. FocusBand mi teda po mentálnej stránke dáva veľmi dobrú odozvu. Ak by sa to dalo takto zjednodušene povedať, vidím si do hlavy a preto dokážem kontrolovať to, čo sa mnohým športovcom nedarí. A to vlastné myšlienky.

M. Draganovský: Je potrebné povedať, že pokiaľ sme FocusBand používali pri pracovníkoch, ktorí nemali skúsenosti s koncentráciou na jeden bod a kontrolovaním svojich myšlienok, prvotné merania boli nižšie. Avšak postupným štruktúrovaným tréningom, ktorý analyzoval ich pocity a myšlienky, hodnoty meraní narastali, lepšie sa v danom momente sústredili a znižovali svoju rozptýlenosť.

Naopak, riadiaci pracovníci a manažéri, ktorí aj v profesijnom živote kontrolujú svoj fokus mysle, prípadne pred tým športovali, sa do žiadaného stavu dostali nielen z vyšších hodnôt, ale aj skôr. Sami boli prekvapení, ako v hlave „vypli“, ukľudnili sa a pri konzultáciách s koučom sa postupne naučili ako tento stav nadobudnúť aj v situáciách, kedy FocusBand na hlave nemali.

Aké nové poznatky o Tvojom tele a koncentrácii Ti to prinieslo? M. Duchoň: Pri používaní FocusBandu som zistil, že medzi stavom absolútnej koncentrovanosti a nekoncentrovanosti je veľmi tenká hranica. FocusBand reflektuje aj naše vnútorné rozpoloženie. Zisťujem ako ma ovplyvňuje moje okolie, bežné situácie zo života mimo tréningov a podobne. Dokonalý športovec musí dosahovať vždy dokonalú mentálnu pripravenosť. FocusBand vám ukáže ako na tom ste. Ak prežívam nejakú stresovú situáciu moja koncentrácia klesá a nech sa snažím ako chcem, nedokážem dosiahnuť požadovanú úroveň. Pre nastavenie dobrého výkonu a načasovaniu formy je veľmi dôležité poznať aj to, ako náš bežný život ovplyvňuje športovú výkonnosť. Každý si tak môže dokonale naplánovať svoj denný a tréningový program pre dosiahnutie maximálnej športovej formy.

M. Draganovský: Je skvelé, že tak ako si viete vytrénovať svoje svaly v posilňovni a kondíciu v športe, tak isto viete trénovať aj svoj mozog a koncentráciu. Naši klienti prestávali čoraz častejšie vnímať rušivé elementy, pretože si v kombinácii s osobnostnými tréningami zadefinoval PREČO je potrebné danú úlohu dokončiť. Následným dýchaním a práce s FocusBandom upokojili svoje analytické myšlienky (výsledky hneď videli pri hraní aplikácie s rybičkami), pociťovali väčšiu mentálnu pružnosť a pozitívnejšiu náladu.

Ktoré problémy/nedostatky Ti to pomohlo odstrániť? M. Duchoň: V lukostreľbe sa vždy snažím o dokonalý výstrel. To je cesta ako zakaždým zasiahnuť stred terča. Aby som to ale dokázal, musím dokonale zopakovať aj moje myšlienky a moja koncentrácia musí byť na rovnakej úrovni. V minulosti sa mi často stávalo, že som počas výstrelu rozmýšľal nad svojim súkromím, nad svojim súťažným okolím a podobne. Taktiež moja koncentrácia bola z výstrelu na výstrel rôzna. FocusBand mi pomohol tieto výkyvy minimalizovať. So správnym mentálnym nastavením a koncentráciou teraz dokážem vyhrávať bez najmenších problémov.

M. Draganovský: Pri práci s týmto nástrojom sa nám podarilo vylepšiť koncentráciu na moment TU a TERAZ, klienti sa postupne nezaoberali okolím, ale vnímali seba ako človeka, ktorý má pod kontrolou stav myšlienok, dýchanie a následne tak aj výkon. Začali viac vnímať signály svojho tela, väčšmi si uvedomovali silu pozitívnych myšlienok, čo malo za následok zlepšenie ich momentálnej nálady v práci a živote. Hravou formou zistili, kedy analyzujú veci, ktoré nemajú nič spoločné s ich aktuálnou situáciou a efektívnym riadením svojho času.

Komu by ste FocusBand ako efektívny nástroj odporúčali? M. Duchoň: FocusBand je pre všetkých. Nezáleží na tom akému športu sa venujete, dokonca ho nemusíte využívať ani v športovej oblasti. Ak potrebujete zlepšiť svoju koncentráciu, FocusBand je výbornou pomôckou. Samozrejme každý šport má svoje individuálne potreby, ale po konzultácii s trénerom alebo mentálnym koučom je veľmi jednoduché nájsť pre FocusBand vhodné využitie a následne zlepšovať výkonnosť športovca. Koncentrácia je potrebná v každom športe.

M. Draganovský: Odporúčal by som to pracovníkom na jednotlivých stupňoch riadenia, ktorí sa chcú stať lepšími lídrami, poznajúci svoje myšlienky a spätnú väzbu pre pozitívne nastavenie ich mysle. Taktiež zamestnancom, ktorí potrebujú eliminovať rušivé elementy a v kombinácii s konzultáciami s koučom si presnejšie zadefinovať PREČO je daná úloha dôležitá. Dá sa povedať, že všetkým tým, ktorí chcú chodiť „nielen do posilňovne“, ale vnímať svoje nastavenie mysle a postupne navyšovať emocionálnu inteligenciu zábavnou formou nielen pre kariéru, ale najmä pre život.

gallerygallerygallerygallerygallerygallery
Páčil sa Vám článok? Prepošlite ho ďalej: