Perex

Posudzovanie a masky naše každodenné!

Aj vy ste pod vplyvom okolia boli nútení nasadiť si nejakú „masku“?

Šok, senzácia, prekvapenie! Takéto titulky sa objavili po zápase Tysona Furyho, po víťazstve nad jedenásť rokov nezdolaným šampiónom Vladimírom Kličkom. Pred zápasom sa médiá a experti predháňali vo vyhláseniach, ako profík Kličko zdemoluje a vylieči svojim oceľovým kladivom ďalšieho veľkohubého vyzývateľa. Tyson Fury bol dovtedy vďaka mediálnemu vyobrazeniu len „írsky cigán, tárajko, showman, Batman,“ či inými prívlastkami častovaný a podceňovaný súper. Realita? Nezdolateľný Kličko prehral, skončila jedna dlhá víťazná séria a v mediách sa opäť roztočil kolotoč vyhlásení v zmysle: „bolo načase, že skončil“. Experti sa osmelili a začali vyťahovať jeho nudný box, slabých súperov a iné „presvedčivé“ argumenty. No, je to svet veľkých peňazí, showbiznisu a preto, niet sa čomu čudovať!

Pri čítaní takýchto článkov, pozeraní televíznych prenosov, či počúvaní komentárov, nielen z tohto boxerského sveta, ale aj zo sveta futbalu, basketbalu, tenisu, či pri „saganománii“, sa stále pýtam: „ Prečo my ľudia robíme hneď urýchlené závery, posudzujeme, odsudzujeme a škatuľkujeme ľudí, trénerov, či športovcov na základe strohých, či neoverených informácii“?

Hneď na to mi prišiel pod ruky tento citát: „Náš subjektívny pohľad na človeka vychádza z toho, čo sme o ňom počuli, čo sme videli, čo o ňom možno napísali v novinách. Ale aký človek v skutočnosti je, to vie len on sám a každé naše hodnotenie je tisíckrát skreslené tým, aký sme my sami.“ Jaroslav Dušek

Aký je váš názor a vaša skúsenosť s vytváraním vlastných predstáv, či domnienok o človeku, ktorého poznáte len z videnia, či médií? Aj vy sa rýchlo uchyľujete k posudzovaniu človeka na základe jeho verbálneho prejavu, či prečítania si článku v novinách?

Ako som už viac krát písal, často nepoznáme samých seba, ale toho druhého – suseda, kolegu, vlastné deti, hráčov, myslíme si, že poznáme skvele a na základe tohto mýtu, potom aj konáme. Ak si uvedomíme, že náš názor na toho, či onoho je veľmi skreslený na základe cudzích názorov a našich nastavených filtrov, možno potom prijmeme skutočnosť, že sa môžeme aj mýliť, hoci veľakrát už je neskoro a povedané sa nedá vziať späť a slová už u dotyčného, ale aj vo vás pracujú, ako ten najprudší jed. Každý človek, športovec, či tréner navonok prezradí len to, čo prezradiť chce. Je ako ľadovec, keď nad hladinou vidíme len jeho malú časť, ktorá je odhalená v podobe jeho správania, ale zanedbateľná oproti tej, ktorú schováva pod hladinou, vo svojom vnútri. Tam sú ukryté naše skutočné ľudské hodnoty, ako je vlastné vnímanie vecí a situácii, vnútorná motivácia, cítenie, povaha, či poznanie, ktoré rozhodujú o tom aký naozaj sme.

Preto často dochádza ku sklamaniam a nedorozumeniam, keď zistíme tú pravú podstatu človeka a skonštatujeme, že sme naleteli na základe jeho vystupovania, či maske, ktorou sa prezentoval pred nami a verejnosťou. Ozaj, MASKY. Stáva sa vám často, že si váš život „vynútil“ používanie rôznych masiek, ktoré meníte podľa správania sa vášho okolia?

Podobne ako Tyson Fury pred zápasom s Kličkom? On bol najprv veľkohubý provokatér, potom neprekonateľný Batman, potom výmyselník a tvrdohlavec ohľadne rukavíc a podlahy ringu, ďalej prešiel cez hymnového nespratníka, cez skvelého boxerského atléta až k spievajúcemu šampiónovi a hlboko veriacemu a pokornému človeku s veľkým srdcom. To všetko sa udialo v priebehu pár hodín!!! Toľko masiek, toľko odlišného správania, toľko rôznych názorov okolia, toľko rôznych chutí, emócií a energií. Ale tú pravú, pozná len on sám…

Aj vás od malička vaše okolie vedome, či nevedome núti k tomu, aby ste si nasadzovali rôzne masky a len občas fungovali tak, ako je to pre vás vlastné a prirodzené? Tiež vás spoločnosť, rodina, práca, nadriadení, hráči, či tréneri nútia, aby ste potlačovali samých seba? Alebo už to nevnímate a beriete to automaticky, ako herec svoje úlohy?

Masky si nasadzujeme najčastejšie z dvoch dôvodov. Ten prvý je obranný, chceme sa ochrániť pred tlakom z vonku alebo inokedy si nasadzujeme útočnú masku, keď chceme ukázať svetu, že aj mi si zaslúžime svoje „miesto pod slnkom“. Keď zalovím vo svojej pamäti, tak chtiac-nechtiac som z času na čas vytiahol masku aj ja. Som presvedčený, že k tomu ma neviedla ambícia pretvárky, ale túžba zachovania svojho vnútorného sveta, harmónie, integrity a hlavne bezpečia. Ako malý chlapec, som si občas nasadil masku „poslušného syna riaditeľa školy“, lebo tak ma chceli vidieť učiteľky, hoci moja skutočná tvár, bola tvárou, živého a hravého decka. Keď neboli nablízku kolotoče, tak poslúžila aj miešačka na betón a zábava bola na svete, hoci doteraz cítim aj „prítuľnosť varechy“, ako odmenu za nezaplatený lístok:). Ako odborný asistent na vysokej škole, som si pod tlakom „pomazaných“ akademických hláv nasadil občas masku „neomylného“ skúšajúceho, ktorý pojedol všetku múdrosť sveta a zhodiť som ju mohol pred študentmi až pri biliarde v našom E-klube. Keď som bol predseda predstavenstva veľkej firmy s 1200 pracovníkmi, tak pri jednaniach so zahraničnými partnermi, štátnymi tajomníkmi, odborármi, daňovými úradníkmi, podriadenými, som si musel nasadzovať masku „napudrovaného manažéra“, ktorý háji záujmy svojej firmy, až do roztrhania tela. Ale moja prirodzená tvár, v ktorej sa cítim najlepšie, najkomfortnejšie, kde som to skutočne ja, sa volá „Miro z Giraltoviec“, kde sa na nikoho a nič nehrám, žijem a užívam život tu a teraz so svojou rodinou, priateľmi, zvieratkami a knihami. Každý deň na sebe tvrdo pracujem, vzdelávam sa a pomáham každému, kto prejaví záujem o mňa a moje názory na život, či šport. Túžim v tom pokračovať, hoc z času na čas sa nájde niekto, kto chce mať zo mňa niekoho iného a rád by ma zmenil, zaškatuľkoval, či zmanipuloval na svoj obraz…

Ako je to s vami? Skúste sa zastaviť, stíšiť, zamyslieť nad týmito vecami, nad životom a garantujem vám, že rýchlo sa utvrdíte a presvedčíte v tom, či ste na správnej ceste, ktorá vás napĺňa, alebo rýchlo pristúpite k zmenám a nástupišťu, kde práve prechádza vlak s názvom „Môj Ozajstný Život“:)

Ako inšpiráciu ponúkam citát: Buď, kým si, a hovor, čo cítiš, pretože na tých, ktorým to vadí, nezáleží, a tým, na ktorých záleží, to nevadí. Theodor Seuss Geisel

Páčil sa Vám článok? Prepošlite ho ďalej: