Miriam Mackulínová

Narodila som sa 11. decembra 1991. Mojou vášňou je basketbal, hrám za UMB 08 Banská Bystrica.

S basketbalom som začala v treťom ročníku na ZŠ. Ale spočiatku ma rodičia viedli k všeobecným pohybovým aktivitám a tak som chodila na tanec, plávanie a korčuľovanie. Istý čas som sa venovala jazdectvu a absolvovala som a súťažné parkúry so svojou športovou pony partnerkou July. Po dvoch rokoch prišiel čas, keď som sa „musela“ rozhodnúť pre jeden šport a tak zvíťazil kolektívny – basketbal. A neľutujem. Hoci šport je veľakrát o odriekaní, tréningu, drile, či cestovaní, priniesol do môjho života svetlo, ktoré mi pomáha napĺňať moje sny a ciele.

Je to neopísateľný pocit radosti, šťastia, keď som pred tromi rokmi v mojich 17 rokoch dostala ako juniorka šancu v ženskom družstve Maxima Broker Košice a prispela svojou troškou k získaniu majstrovského titulu v play off. Vtedy som prvý krát „pričuchla“ k mentálnemu tréningu, ktorý mi pomohol sa postaviť čelom k tejto výzve, s chladnou hlavou nastupovať na zápas, aby sa mi nepodlomili kolená či neroztriasli ruky. Práve „protistresové cvičenia“ a koncetrácia mi umožnili, že som to zvládla a dokonca si to aj užívala.

Počas mojej štúdijno-hráčskej stáže v Kanade som videla, že mentálny tréning sa tam praktizuje denne a je rovnocennou súčasťou tréningového procesu, ako je kondičný, či strelecký tréning. No a konkrétnym príkladom mojej mentálnej húževnatosti a odvahy, ktorú som vďaka mentálnemu tréningu nadobudla, boli skoro všetky zápasy o záchranu v extralige v drese Banskej Bystrice. Spomínam si na moment tesne pred skončením vyrovnaného zápasu so Šamorínom. Bola som bránená asi meter pred trojkovým oblúkom vyššou hráčkou. Zobrala som zodpovednosť na seba a strelila dôležitú víťaznú trojku. Bola to viera v moje schopnosti a presvedčenie, že to padne.

Reprezentovala som Slovensko na Majstrovstvách Európy s U-16 a U-20. Mojím ďalším cieľom v športovej kariére sú tohoročné Majstrovstvá Európy A divízie U-20, kde by som chcela pomôcť nášmu družstvu k čo najlepším výsledkom. Verím, že práve mentálny tréning mi pomôže zvládnuť všetky výzvy v príprave a turnaj si užijem.

gallery
Páčil sa Vám článok? Prepošlite ho ďalej: