Perex

Pozor na to,kam sústreďujete svoju pozornosť! “Energy flows where attention goes“

Naša pozornosť je ohromný fenomén a jednoducho povedané vyjadruje schopnosť vedome sústrediť našu myseľ na určitý predmet alebo jav. Je to akási prirodzená vlastnosť našej bytosti s ktorou sa rodíme a disponujeme ňou my všetci.

Veľmi pekne povedané, no lepšie je raz zažiť ako stokrát počuť. Takže vyskúšajme si taký malý experiment. Napríklad ak vám poviem aby ste sa sústredili na krásny žltý kvet, v hlave sa vám ihneď vybaví jeho obraz, vnímate jeho farby, tvar, poprípade aj vôňu(skúste si ho predstaviť, ja si zatiaľ spravím krátku pauzu…)Ďalej od vás budem žiadať, aby ste svoju pozornosť premiestnili na veľkého čierneho pavúka- niečo menej oku lahodiace, ale myslím si, že s predstavou nemáte žiadny problém- predstavíte si veľké guľaté telíčko a 8 dlhých tenučkých nôh(len do toho…)Nakoniec vás poprosím, aby ste sa sústredili na svoju pravú nohu. Nemusíte ňou hýbať ani robiť nič zvláštne, jednoducho sa len na ňu sústreďte a precíťte ten pocit, vnímajte ju… Skončili ste? Dobrá práca, cvičenie ste zvládli úspešne, môžete pokračovať v čítaní

Tak o čo mi to vlastne ide? Týmto cvičením som len chcela poukázať na fakt, ako jednoducho sme schopní premiestňovať našu pozornosť na rozdielne predmety a miesta bez akýchkoľvek problémov. Zadala som 3 veci, ktoré so sebou nemali vôbec nič spoločné a všetci sa určite môžeme spolu zhodnúť na tom, že s premiestňovaním našej pozornosti postupne na každú jednu z nich sme nemali väčšie ťažkosti. Hovoríte, že súhlasíte? Super, pokračujeme ďalej..

Myslím si,že jednou z najdôležitejších vecí,na ktorú môžeme v živote – či už ako športovci alebo len ako ľudské bytosti prísť – je uvedomiť si,akú MOŽNOSŤ VOĽBY máme nad tým, KAM sústreďujeme v danom momente našu pozornosť.A tak ako s kvietkami a pavúkmi, rovnako je to aj s našimi MYŠLIENKAMI. Môžeme si slobodne VYBRAŤ, na čo budeme myslieť a na aké myšlienky sa sústredíme. A to je teda hlavný dôvod, prečo som sa tejto téme rozhodla venovať.

Som presvedčená o tom, že jedným z akýchsi kľúčov nielen k športu, ale k životu ako takému je uvedomiť si akú KONTROLU máme nad tým, ako s našou pozornosťou zaobchádzame, resp. na aké myšlienky ju v danom momente sústreďujeme. Každá situácia alebo udalosť, ktorá sa nám počas nášho života prihodí, si vyžaduje našu okamžitú reakciu na ňu- a hneď ako sa stane, v tom istom momente sa môžeme rozhodnúť aký postoj k nej zaujmeme- tým, ako budeme v danej chvíli myslieť. Situácie totiž nikdy nie sú dobré či zlé..sú také, aký význam im pridelíme my. A za to si je zodpovedný každý jeden z nás sám…

Raz dávnejšie som čítala jeden príbeh o 17 ročnom chlapcovi menom Samuel. Toho ako prváka na strednej škole zrazilo auto, práve keď sa vracal domov zo školy na svojom bicykli. Utrpel vážne zranenia, no podarilo sa mu o vlások uniknúť smrti. Lekári mu však museli amputovať pravú nohu. Tento príbeh je úžasný preto, lebo Samuel sa po prebratí z kómy ihneď zavďačil Bohu za to, že prežil. Bol vďačný za fakt, že je nažive a môže opäť vidieť svojich súrodencov a svoju mamu, namiesto toho aby cítil hnev a nenávisť voči vodičovi, ktorý jazdil pod vplyvom alkoholu a ktorý ho takmer usmrtil. Presne ako Samuel sa rozhodol sústrediť na to dobré, čo z tejto situácie vzišlo- vďačnosť za fakt, že je nažive a nie to, že ho nejaký nezodpovedný opilec zrazil- tak aj každý jeden z nás má v každom momente túto možnosť- možnosť VOĽBY- možnosť VYBRAŤ SI.

Či už vystrelíme na kôš a nedáme- hneď v tom momente máme možnosť vybrať si – či začneme nadávať a nahneváme sa (nedajbože začneme viniť loptu alebo tvrdú obruč, alebo si povieme že pri ďalšej to chce viac pokrčiť kolená či ohnúť zápästie. Alebo ak pokazíme prihrávku a súper má možnosť rýchleho protiútoku- môžeme zvesiť hlavu a ponadávať si, alebo môžeme šprintovať späť do obrany napraviť svoju chybu s vedomím, že chyby sú súčasťou každého športu. Alebo v tréningu, ak sa snažíme byť pozitívni a chceme podporiť spoluhráča/čku, ktorý spravil chybu a on/a sa na nás ohrnie s tým že „daj mi pokoj“ alebo „staraj sa o seba“ alebo iným typom negatívnej vibrácie..Ako budete v tomto momente reagovať ??Kam upriamite svoje myšlienky?? Aký postoj zaujmete VY?? Tréneri nám veľakrát rozprávajú ,že sa im zdá akoby sme boli telom na ihrisku no mysľou niekde inde. Niekedy sa sami v zápase prichytíme pri tom, ako úplne zbytočne diskutujeme s rozhodcami a nechávame sa znervózniť ich verdiktmi, keď našou jedinou starosťou by malo byť sústreďovať svoju pozornosť na našu hru a úlohy, ktorými môžeme prispieť a pomôcť tak svojmu družstvu. Niekedy sa stane, že nám veci nevychádzajú tak ako by sme si želali a my sa preto necháme znechutiť ,upustíme od snahy a začneme sa sťažovať, dokonca sme schopní hádzať vinu za naše chyby na druhých. Keď namiesto toho by sme každý jeden mohli zaujať pozitívny prístup, upustiť od svojho ega a vziať chybu na seba(aj keď si nemyslíme že to bola naša chyba!),povzbudiť spoluhráča, povedať mu že všetko je fajn a druhýkrát to vyjde, potľapkať ho po chrbte a motivačným výkrikom a potleskom vyzvať celé družstvo k činu ( u „nás“ v Španielsku by to bolo jedno dlhé hlasné VAMÓÓÓS!! ),určite by sa nám na tomto svete ( a v každom jednom kolektíve) žilo oveľa krajšie.

Dobrou správou je, ze máte slobodnú možnosť voľby a to, ako dopadne každá jedna z týchto situácií (ktoré som použila ako príklad) záleží len a len od nás – od toho, na aké myšlienky upriamime v danej chvíli svoju pozornosť. Každopádne chcime byť svetielkom a nie tmou. Buďme tými, ktorí ostatných pozdvihujú oproti tým, ktorí nás ťahajú nadol. Buďme pozitívnym impulzom a motiváciou v čase nezdarov a napätia. Buďme tými, ktorí chcú vidieť riešenia a nie prekážky. A hlavne buďme tými, ktorí svojim nákazlivo pozitívnym prístupom pomáhajú ostatným a idú im príkladom. Stačí si len DÁVAŤ POZOR na to kam smerujeme svoju pozornosť a BYŤ SI VEDOMÍ toho, že v každom momente nad tým máme 100% kontrolu a slobodnú voľbu vybrať si..Ja už viem, čo si vyberám. Ktorú možnosť si vyberiete vy?

„Buďme zmenou, ktorú chceme vidieť vo svete“ M.Ghandi

gallery
Páčil sa Vám článok? Prepošlite ho ďalej: