Ivan Kurilla

S Basketbalom som začal na základne skole hral som ho v basketbalovom klube BK Kovohuty Krompachy neskôr som pôsobil aj v počas štúdia vo Svite v stredoškolskom družstve. Počas aktívnej činnosti som sa začínal naplno venovať aj trénerstvu v materskom klube Kovohuty Kropmachy a dnes je to už 15 rokov čo som trénerom.

Neskôr som prestúpil po rozhovore s dnes už mojimi priateľmi p. Jasenčákom Mariánom a p. Jozefom Gondom do Spišskej Novej Vsi, kde som pôsobil ako mládežníčky tréner a šéftréner klubu. Na klubovej úrovni sme vychovali množstvo hráčov, ktorí aj dnes pôsobia v extraligových družstvách. Nezabudnuteľné pocíti ostanú z Majstrovstiev Slovenska Juniorov alebo kadetov kde sme sa stali Majstrami Slovenska konali sa pred zaplnenou halou v Spišskej Novej Vsi a ďalších úspechov v mládežníckom basketbale na Spiši kde som posobil ako tréner mladežníckých družstiev. Spišská Nova Ves stále bude mojím srdcový klubom!

V 24 rokov som ako najmladší extraligový tréner nastúpil v tedajšom úspešnom extraligového klubu Cassovia Košice, ktorá sa popri extralige venoval bohato aj mládeži. Pre mňa ako mladého trénera to bolo naberanie veľkých skúsenosti za čo Cassovii ďakujem.

Do Spišskej som sa vracial späť a pokracoval som v práci ďalej. V klube sme vytvorili popri extraligovému družstvu aj ambiciózne družstvo v prvej lige kde dostavali príležitosť predovšetkým mladé talenty klubu, ktoré ešte hrali aj juniorsku súťaž a tak zbierali prvé mužské skúsenosti. V tej dobe sme mali najmladšie družstvo prvej ligy. Za cenné bol postup do nadstavby a porazenie 1BK Michalovce na ich palubovke v tej dobe mali Michalovce družstvo, ktoré malo snahu bojovať o postup do extraligy.

Neskôr prisli reprezentácie a nezabudnuteľné chvíle s chalanmi U16 chlapci, neskôr v roku 2007 U18 s ročníkom 1990/91 kde sme sa prebojovali do semifinále ME B divízie mužov v Debrecene a obsadili sme konečné 4 miesto na ME. Dodnes na tieto radostné okamihy rád spomínam, keď sa s chalani tohto výberu stretneme. Následné prišla tiež skvela partia v U20.

Do Košic som sa vrátil opäť ako extraligový tréner mužov Slavia TU Košice marci 2009 toto pôsobenie bolo krátke len do konca sezóny. Cieľ bol pomôcť zachrániť extraligu čo sa nám nakoniec pri enormnej snahe nepodarilo. Nezabudnem, že som pracoval so skvelou partiou chalanov okolo Juraja Probalu.

V decembri 2009 som prial ponuku MBK Ružomberok v ktorom som dodnes na pozícií hlavného trénera pôsobiaceho aj európskom pohári FIBA.

Ide o vysoko profesionálny klub s bohatou basketbalovou históriou.

2011 jún sme spolu aj zo zakladateľom môjkouč Mirom Mackulínom pôsobili v reprezentačnom družstve chlapcov U18 ročnik 1993/94 aj napriek nulovej ekonomickej podpore družstva sme úspešne reprezentovali krajinu na Majstrovstvách B divízie v Bulharskej Varne.

Môjkouč a mentálna príprava hráčov je dôležitá súčasť športového tréningu či už v mládeži alebo v profesionálnom športe.

gallery
Páčil sa Vám článok? Prepošlite ho ďalej: